Soita meille 010 841 9900 (8,35snt/puhelu + 16,69snt/min sis. alv 24%)

Kiinteistön kauppa on määrämuotoinen oikeustoimi

Jussi Laaka /

Kiinteistön kauppa on määrämuotoinen oikeustoimi (Maakaari, 2 luku, 1§).

Maakaaressa säädetyn määrämuotoisuuden noudattaminen on kiinteistön kaupan pätevyyden edellytysehto. Pakolliseksi säädetyllä määrämuotoisuudella pyritään kiinteistön kaupassa turvamaan luovutuksen pätevyys ja selkeys, luovutusajankohdan selvyys ja luovutuksen julkisuus.

Maakaaren 2 luvun 1 pykälän 1 momentin mukaan kiinteistön kauppa on tehtävä kirjallisesti ja myyjän ja ostajan tai heidän asiamiehensä on allekirjoitettava kauppakirja. Kaupanvahvistajan on vahvistettava kauppa kaikkien kauppakirjan allekirjoittajien läsnäollessa.

Asiamiehen valtuutuksesta säädetään Maakaaren 2 luvun 3:ssa pykälässä, jonka mukaan valtuutus kiinteistön myyntiin on tehtävä kirjallisesti. Valtakirjasta on käytävä ilmi myytävä kiinteistö sekä asiamiehen nimi. Myyjän on allekirjoitettava valtakirja. Maakaari sääntelee vain myyjän asiamiehen valtuutusta, ostajan asiamiehen valtuutus voidaan antaa myös suullisesti.

Kiinteistön kauppakirjasta on aina käytävä vähintään ilmi (kauppakirjan vähimmäissisältö):

  1. luovutustarkoitus;
  2. luovutettava kiinteistö;
  3. kauppahinta ja muu vastike sekä;
  4. myyjä ja ostaja.

Ellei kyseisiä ehtoja käy ilmi kauppakirjasta, ei kiinteistön kauppa Maakaaren 2 luvun 1§ 3 momentin mukaan ole sitova. Kaupan sitomattomuus merkitsee sitä ettei kumpikaan osapuolista voi esittää vaatimuksia sopimukseen perustuen eikä vaatia toisen osapuolen velvoittamista pätevän sopimuksen tekemiseen. Muotovaatimuksen rikkomisessa merkitystä ei ole sillä, kumpi osapuolista on aiheuttanut virheen.

Muotovirheeseen voidaan vedota ennen kiinteistön lainhuudatusta, sillä lainhuudatuksen vahvistamisellä eli kirjaamisella on muotovirheen korjaava vaikutus.

Jussi Laaka
Asianajaja, Varatuomari
Puhelin: 0400 410 720
jussi.laaka@laaka.fi
https://laaka.fi
Asianajotoimisto Jussi Laaka Oy

Asianajotoimisto Jussi Laaka Oy

Muita sinua mahdollisesti kiinnostavia artikkeleita
Avopuolisoiden yhteistalouden purkaminen
Avioehtosopimus
Vastuunrajoituslausekkeet osana asunto- ja kiinteistökauppaa
Testamentti osana jäämistösuunnittelua
Autotalliosakkeen kauppaan sovellettava laki
Laatuvirhe ulosmitatun kiinteistön kaupassa
Edunvalvontavaltuutus